Ervaren scheidingsadvocaat inschakelen?
Bel vrijblijvend: 030 - 799 99 02
Home > Alimentatie > Kinderalimentatie
kinderalimentatie utrecht

Kinderalimentatie

Onderhoudsplicht

Ouders hebben altijd een onderhoudsplicht tegenover hun kinderen tot ze 21 jaar zijn. Als de ouders niet meer bij elkaar zijn blijft de onderhoudsplicht bestaan. Vaak komen de kinderen bij een van de ouders te wonen: de verzorgende ouder. De niet-verzorgende ouder moet echter wel meebetalen aan de verzorging en opvoeding. Dit wordt kinderalimentatie genoemd. Als ouders beide een gelijk deel van de opvoeding van de kinderen op zich nemen, zoals het geval is bij co-ouderschap, is er vaak geen sprake van kinderalimentatie.

Afspraken rondom kinderalimentatie

Bij een scheiding komen veel zaken kijken. Als er minderjarige kinderen in het spel zijn, dan worden de ouders verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden onder andere afspraken opgenomen over de kinderalimentatie. Een rechter beoordeelt de afspraken die gemaakt zijn bij de behandeling van de echtscheiding.

Voor het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie moeten de kosten van verzorging en opvoeding worden vastgesteld. Er wordt daarnaast rekening gehouden met de draagkracht van de alimentatieplichtige en de situatie van de kinderen van voor de scheiding. Als de omstandigheden van de kinderen, de alimentatieplichtige of de verzorgende ouder wijzigingen kan de hoogte van de kinderalimentatie aangepast worden.

Als echtscheidingsadvocaat in Utrecht kunnen we u alles vertellen over kinderalimentatie en andere afspraken die gemaakt moeten worden bij een scheiding. Bel voor het maken van een afspraak voor een kennismakingsgesprek op ons kantoor in de regio Utrecht.

Menu