Ervaren scheidingsadvocaat inschakelen?
Bel vrijblijvend: 030 - 799 99 02
Home > Alimentatie > Partneralimentatie
partneralimentatie utrecht

Partneralimentatie

Regels rondom partneralimentatie

Tijdens een huwelijk en geregistreerd partnerschap is er een onderhoudsplicht tussen beide partners. Na een echtscheiding blijven ex-partners 12 jaar lang verplicht om in elkaars onderhoud te voorzien als die behoefte er is. Dit betekent dat de partner met het (hoogste) inkomen doorgaans partneralimentatie aan de ander moet betalen. U kunt samen bespreken waar behoefte aan is en deze afspraken vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Mocht u er samen niet uit komen, dan kunt u de hulp inschakelen van een mediator of, als u er dan nog steeds niet uit komt, dan laat u een rechter over de situatie beslissen.

Hoogte van de alimentatie

Partneralimentatie is wettelijk verplicht gedurende twaalf jaar, tenzij het huwelijk korter was dan vijf jaar en er geen kinderen zijn. In dat geval is de duur van de partneralimentatie gelijk aan de duur van het huwelijk. Voor het vaststellen van de hoogte van de alimentatie wordt gekeken naar de draagkracht van de alimentatieplichtige en de behoefte van de ontvanger. De afspraken worden vastgelegd en beoordeeld door de rechter.

Als advocaat op het gebied van echtscheiding in Utrecht helpen wij u graag met het gele proces rondom partneralimentatie. Bel voor het maken van een afspraak op ons kantoor in de regio Utrecht.

Menu